KONSERVATUVAR EĞİTİMİMİZ TAM BURSLUDUR
Özel Yetenek Sınavı ile 2 yılda bir öğrenci alınır.
Eğitim 3 yıl sürer.
Derslere %80 devam zorunluluğu vardır.
Diğer bilgi ve ayrıntılar için adayların "Konservatuvar Yönergesi"ni
dikkatlice okumaları önerilir.
Clown çalışmasından...
Birinci Sınıf
HAZIRLIK DÖNEMİ:
Konservatuvarın ilk sınıfının ilk dönemi (Birinci Dönem) bir hazırlık dönemi olarak programlanmıştır. Bu dönemde (hafta içi her gün 10.00-17.45 saatleri arasında) oyunculuk mesleğinin temellerine ilişkin çalışmalar yapılacak (Oyunculuğa Giriş, Diksiyon, Doğaçlama, Şan, Dans, Tiyatro Tarihi ve Teorisi, Metin İnceleme) ve bu dönemin sonunda öğrenciler bir baraj sınavına gireceklerdir.
Bu sınavda başarılı olanlar birinci sınıfı okumaya devam edeceklerdir.
Birinci sınıfın ikinci döneminden itibaren dersler hafta içi dört gün 10.30-17.45 saatleri arasında (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe) şeklinde yapılacaktr.
İkinci Sınıf
Oyunculuk, Sahne Uygulaması, Metin İnceleme, Tiyatro Tarihi ve Teorisi, Sahne Bilgisi (Proje Yönetimi), Şan, Dans, Kamera Oyunculuğu.
Üçüncü Sınıf
Oyun Sahneleme, Diksiyon, Hareket ve Doğaçlama, Şan, Dans, Tiyatro Tarihi ve Teorisi, Metin İnceleme. Oyun Sahneleme dersinde mezuniyet oyunu çalışılır ve seyirci karşısına çıkar.
Belirtilen program dersleri dışında atölye çalışması yapmak üzere eğitmenler davet edilebilir.
Mezuniyet
Konservatuvar eğitimini başarıyla tamamlayanlara, CAS KONSERVATUVAR MEZUNİYET BELGESİ verilir. Mezuniyet sonrası için konservatuvar yönergesinin 34. maddesine bakabilirsiniz.
Başvuru Şartları:
En az lise veya dengi okullardan mezun olmak şartı aranır.
Üst yaş sınırı 30'dur.
Başvuru Belgeleri:
Lise mezuniyet ya da üniversite öğrenci belgesi fotokopisi
Nüfus cüzdanı fotokopisi
2 adet vesikalık fotoğraf
Giriş sınavı 3 aşamalıdır ve her aşama eleme niteliğindedir.
Birinci Aşama:
Adaydan, "tiyatro eserlerinden" seçtiği bir komedi ve bir dram olmak üzere iki tirat oynaması istenir.
İkinci Aşama:
Genel Kültür Sınavı:
Bu aşamada adayın genel kültürü ve yazılı ifade becerisi ölçülür.
Bu sınav yazılı yapılır.
Şan Sınavı:
Müziksel işitme gücü, ritim ve ezgi hafızası ve şan potansiyeli ölçülür. Adayın dilediği türde ve dilde bir parça seslendirmesi istenir. Çalgı çalmayı bilen adayların sınava çalgılarıyla gelmeleri tavsiye edilir. (Bu çalışmalarda profesyonel düzey aranmaz.)
Dans Sınavı:
Beden hakimiyeti, bedensel ifade becerisi ölçülür. Adayın bu sınava spor kıyafetlerle gelmesi gerekir.
Adaydan kendi seçtiği bir müzik parçasına kendince bir koreografi hazırlaması istenir. (Bu koreografide profesyonel düzey aranmaz)
Doğaçlama Sınavı:
Kendiliğindenlik, yaratıcılık, özgünlük, ekiple uyum, etki-tepki becerileri ölçülür.
Bu aşamayı geçmeye hak kazananlara zorunlu bir tirat verilir.
Üçüncü Aşama:
Adayın kendi seçtiği tiratları ve verilen zorunlu tiradı oynaması istenir. Jüri sınav sırasında gerekli gördüğü egzersizleri yaptırabilir. Bu aşamanın sonunda CAS KONSERVATUVAR'ı kazananlar açıklanır.
Neredeyse Eşittir... Mezuniyet oyunu şimdi profesyonel olarak sahnede.
1) Cihangir Atölye Sahnesi (CAS) Konservatuvarı (tam burslu) ücretsizdir.
2) Bu burs karşılığında öğrencinin derslerine devam etmek ve başarılı olmak dışında mezuniyet sonrası da dahil olmak üzere hiçbir yükümlülüğü ve sorumluluğu yoktur.
ÖĞRETİM SÜRESİ, DERSLER, SINAV ve PUANLAMA SİSTEMİ
3) Konservatuvar öğretim süresi altı yarıyıldan oluşan üç öğretim yılıdır. Her öğretim yılı Eylül-Ekim ayında başlar ve Mayıs-Haziran ayında biter. Öğretim yılının başlangıç ve bitiş tarihleri her yıl ayrıca ilan edilir.
4) Öğrenciler üç yıl boyunca toplam 1890 saat ders görürler. Okul yönetimi ders saat ve günlerinde değişiklik yapabilir.
5) CAS Konservatuvarda sınıfta kalma yoktur. Her yıl ya da dönem, barajdır. Üç yıllık eğitim boyunca oyunculuk derslerinin herhangi birinden başarısız olan öğrenci sınıf tekrarı yapamaz ve konservatuvarla ilişkisi tamamen kesilir.
6) Bir dersten başarısız olma nedeni devamsızlık ise hangi ders olursa olsun öğrencinin okulla ilişiği kesilir. Başarısız olma nedeni yeterli puan alınamaması ise oyunculuk dersleri dışındaki dersler için öğrenciye bir sonraki yıl bir hak daha verilir ve o öğrenciye özel vize ve final sınavı yapılır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin okulla ilişiği kesilir.
7) İki dönem devam eden yıllık dersler için en az iki vize ve final sınavı, dönemlik dersler için ilgili dönem içinde iki vize ve final sınavı yapılır. Final sınavında başarılı olamayan öğrenci bütünleme sınavına girer.
8) Öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için 100 tam puan üzerinden en az 60 puan ortalamasını elde etmesi ve final ya da bütünleme sınavından en az 60 puan alması gerekir.
9) Vize sınav notlarının aritmetik ortalamasının % 40’ı ile final ya da bütünleme sınav notunun % 60’ının toplamı o dersin not ortalamasını oluşturur.
10) Final ya da bütünleme sınavında en az 60 puan almak zorunludur. 60 puanın altında not alan öğrenci, vize ortalaması kaç olursa olsun ilgili dersten kalmış sayılır.
11) Oyunculuk dersleri dışındaki derslerin tüm sınavları dersin eğitmeni tarafından yapılır. Oyunculuk derslerinin final sınavı ise her yılın sonunda (ders dönemlik ise dönem sonunda) jüri sınavı olarak yapılır. Jüri, sadece oyunculuk derslerinin eğitmenlerinden oluşur. Jüri sınavında her eğitmen kendi notunu verir ve bu notların aritmetik ortalaması öğrencinin final sınav notunu oluşturur. Jüri sınavında başarılı olamayan öğrenci bütünleme sınavına girer. Bütünleme sınavında da başarılı olamayan öğrenci oyunculuk derslerinden kalmış sayılır ve okulla ilişiği kesilir.
12) Final sınavlarına girebilmek için dönemlik ve/veya yıllık derslerin vize sınavlarının en az birine girmek zorunludur. Final sınavına giremeyen öğrencinin bütünleme hakkı saklıdır.
13) CAS Konservatuvarda derslerin içeriği ve uygulama biçimi dersin eğitmenine aittir. Eğitmen kanaat oluşturmak ya da başka herhangi bir nedenle istediği sıklıkta yazılı ya da sözlü sınav yapabilir veya seminer/ödev vb. gibi çalışmalar isteyebilir.
DEVAMSIZLIK
14) Üç yıllık eğitimi boyunca yıllık ya da dönemlik derslerin herhangi birinden devamsızlık nedeniyle sınıfta kalan öğrenci eğitime devam edemez ve okulla ilişiği kesilir.
15) Derslere %80 oranında devam edilmesi zorunludur. Toplamda %20’den fazla devamsızlık gösteren öğrenci sınıfta kalmış sayılır ve okulla ilişiği kesilir.
16) Genel devam durumundan bağımsız olarak her bir ders için ayrı ayrı olmak üzere o dersin toplam ders saatinin % 20’sinden fazlasına katılamayan öğrenci o dersten devamsızlıktan sınıfta kalmış sayılır ve okulla ilişiği kesilir.
17) CAS Konservatuvarda herhangi bir nedenle derslerin boş geçmemesine özen gösterilir. Herhangi bir nedenle dersine gelemeyecek olan eğitmenin yerine bir başka eğitmen ders yapabilir. Derse gelmeyen öğrenci önceden ilan edilmiş programdaki derse gelmemiş sayılır ve devamsızlığı ilgili derse işlenir.
18) Her öğrenci derslere zamanında gelmekle yükümlüdür. Derse geç kalan öğrencinin derse katılımı ilgili dersin eğitmeninin tasarrufundadır.
MAZERET
19) Vize veya final sınavlarından herhangi birine gelemeyen öğrencinin mazeret sınavına girme hakkı bulunur. Sınava giremeyen öğrenci mazeretini bildirmek ve bunu belgelemekle yükümlüdür. Vize sınavları için mazeretini belgeleyemeyen öğrenci final sınavına katılamaz ve o dersten başarısız sayılır. Başarısız olunan ders oyunculuk dersi ise öğrencinin okulla ilişiği kesilir.
20) Mazeret sınavına girmek isteyen öğrenci mazeretini 5 iş günü içinde okul sekreterliğine sunmak zorundadır. Süresi geçen mazeret başvurusu dikkate alınmaz.
21) Mazeret sınavı ilgili dersin eğitmeninin uygun gördüğü yer ve zamanda yapılır.
22) Mücbir sebeple (trafik kazası, ailevi sorunlar, sağlık sorunları, yaşamsal zorunluluklar vb.) okula bir süre gelemeyecek olan öğrencinin mazeretinin kabulü okul yönetiminin kararına bağlıdır. Mazeret kabul gördüğü takdirde öğrencinin gelemediği dersler devamsızlık olarak değerlendirilmez.
23) Belgelenmemiş mazeret dikkate alınmaz.
KAYIT DONDURMA
24) Öğrenimine sağlık, askerlik ve ailevi nedenler ile ara vermek isteyen öğrencilerden kayıt dondurmak isteyenlerin, kesin kaydını yaptırdıktan sonra gerekçelerini belgeleyerek ilgili dönemin başlangıcından itibaren en geç bir ay içerisinde okul yönetimine dilekçelerini vermesi gerekir.
25) Konservatuvar yönetimi tarafından kabule değer görülen kayıt dondurma taleplerinde, en az bir yarıyıl, en fazla iki yarıyıl (bir öğretim yılı) kayıt dondurulabilir. Kayıt dondurulan süreler eğitim süresinden sayılmaz.
26) Kayıt dondurmak isteyen öğrencilerin kaç dönem kayıt dondurmak istediklerini belirten dilekçelerine, kayıt dondurma sebeplerini belirten belgeleri ekleyip derslerin başlangıcından itibaren en fazla bir ay içerisinde konservatuvar yönetimine elden vermesi veya posta ile göndermesi gerekmektedir.
27) CAS Konservatuvarı iki yılda bir sınav açtığı için öğrenci hangi sınıf ve dönemde kayıt dondurduysa ilgili eğitim-öğretim dönemini beklemek zorundadır.
MEZUNİYET OYUNU
28) Üçüncü sınıf öğrencileri yılın sonunda sergilenmek üzere en az bir mezuniyet oyunu çalışır. Mezuniyet oyunu, ders programında yer alan OYUN dersi saatlerinde çalışılır ve mezuniyet sınavının öncesine denk gelen bir tarihte sergilenir. Öğrenciler diğer derslerde olduğu gibi bu derste de aynı devamlılık, sınav ve not değerlendirme sistemine tabidir.
29) Okul yönetimince haftalık ders saatleri içerisinde oyun çalışmasına ek olarak konacak herhangi bir ders ya da atölye programına tüm öğrenciler katılmakla yükümlüdür ve devamlılık kuralları bu dersler için de geçerlidir.
MEZUNİYET
30) CAS Konservatuvarından mezun olabilmek için altı yarıyıldan oluşan üç öğretim yılının derslerinin tamamını başarıyla tamamlamış olmak gerekir. Mezuniyet sınavı (üçüncü sınıf oyunculuk final sınavı) oyunculuk eğitmenlerinden oluşan jüri tarafından yapılır. Bu sınavın biçim ve içeriği jüri tarafından belirlenir. Öğrencinin mezuniyet oyununda gösterdiği gayret ve başarı mezuniyet sınavının sonucuna doğrudan etkilidir.
31) Mezuniyet sınavını geçemeyen öğrenci bütünleme sınavına girer. Görev aldığı mezuniyet oyunundaki gayret ve başarısı ile bütünleme sınavındaki sahne performansı birlikte değerlendirilir ve mezuniyet notu oluşturulur.
32) Mezuniyet yılı olan üçüncü sınıfta en fazla üç dersten başarısız olan öğrenciye üç dersin her biri için -oyunculuk dersleri de dahil olmak üzere- ek sınav hakkı verilir.
33) Mezun olan öğrencilere CAS KONSERVATUVAR MEZUNİYET BELGESİ verilir.
34) Mezun oyuncular ayrıca, tiyatronun kendi kaynaklarından beslenmesi gerektiği düşüncesi ve mezun verdiği oyuncuların mesleki gelişimlerini devam ettirmelerine olanak sağlamak amacıyla CAS'ın tüm atölyelerinde ücretsiz olarak uyguladığı asistanlık ve stajyer eğitmenlik programına katılma hakkı kazanır.